AMSTERDAM - Het Nokia Research Center is bezig met het opbouwen van een netwerk dat simpele mobiele telefoontjes, zonder internetapplicatie, verbindt met het internet via SMS-servers.

Dat zal volgens de onderzoekers bijzonder nuttig blijken in landen als India.

Daar beschikken veel mensen over een mobiele telefoon, maar zij kunnen zich geen geavanceerdere modellen veroorloven. Dat meldt NewScientist.

Met dat nieuwe systeem kan er bijvoorbeeld een Facebookachtige applicatie worden geïnstalleerd, waarmee men vrienden in de buurt kan lokaliseren. Het systeem maakt dan gebruik van locatie-informatie, gebaseerd op gegevens van de dichtstbijzijnde GSM-basisstation.

Eerste communicatieapparaat

Bijna 400 miljoen Indiërs hebben de beschikking over een mobiele telefoon. Slechts 30 miljoen over een computer.

Meer geavanceerdere telefoons zijn uitgerust met GPS en zijn secuur tot op 10 meter. De internetSMS-dienst is veel minder precies. Die registreert ongeveer per 300 meter.

Dat moet volgens de onderzoekers geen probleem zijn. "In het Westen is de precissie van veel groter belang, door al die technische ontwikkelingen die daar mogelijk zijn." 

"Voor veel mensen in India is de mobiele telefoon het enige communicatieapparaat. Deze ontwikkeling kan ertoe leiden dat de telefoon ook als computer kan worden gebruikt", zegt een van de onderzoekers.