AMSTERDAM – Drie burgerrechtenorganisaties willen de Nederlandse staat aanklagen naar aanleiding van de centrale opslag van vingerafdrukken. De organisaties vinden de databases te kwetsbaar en vrezen misbruik van de opgeslagen gegevens.

Dat meldt DePers woensdag. De organisaties Privacy First, Platform Bescherming Burgerrechten en privacyvereniging Vrijbit willen dat er een einde komt aan de centrale opslag van vingerafdrukken voor paspoorten.

Sinds september moeten alle Nederlanders vingerafdrukken laten maken wanneer zij een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aanvragen. De burgerrechtenorganisaties vrezen nu dat misbruik van deze gegevens op de loer ligt.

Het opnemen van vingerafdrukken in een paspoort is opgelegd door de Europese Unie. Nederland gaat hierbij verder dan de regels voorschrijven en wil deze gegevens ook vastleggen in een nationale database. Dit zou nodig zijn om fraude met identiteitsbewijzen tegen te gaan.

Eerste rapport

Privacy First laat weten dat de organisatie van plan is om rond januari een proces tegen de staat te starten. Het eerste rapport met juridische argumenten ligt al klaar, zo laat mede-initiatiefnemer Charles van der Hoog weten.

Volgens Van der Hoog is het onmogelijk om de databases voldoende te beveiligen. Hierdoor zouden criminelen de gegevens in handen kunnen krijgen.

Proces

Vereniging Vrijbit laat weten eveneens een proces te willen starten . Het Platform Bescherming Burgerrechten geeft aan momenteel te onderzoeken hoe een proces tegen de staat het beste aangepakt kan worden.

Of de drie organisaties gezamenlijk een proces gaan starten of drie afzonderlijke processen is nog niet bekend. Wel is er onderling contact geweest tussen de drie.