DEN HAAG - Nog twee dagen en dan hoeven 250 Hagenaars niet meer te wachten op bus of tram. Zij doen mee aan een proef van het openbaarvervoerbedrijf HTM waarbij ze via internet of de mobiele telefoon actuele informatie over eventuele vertragingen krijgen.

Op de tramlijnen 1 en 9 en buslijn 25 zijn gps-zenders (global positioning system) gemonteerd. Via satellieten geven deze apparaatjes de exacte positie van de tram of bus door aan de centrale HTM-computer. De proefkonijnen kunnen een sms-bericht naar deze computer sturen. Daarin moeten ze de viercijferige code van de gewenste vertrekhalte vermelden.

De centrale computer bekijkt of de tram volgens schema rijdt, en stuurt automatisch een bericht terug naar de klant. Die kan dan precies op tijd van huis vertrekken om de tram of bus te halen.

Tot nu toe was het alleen mogelijk de geplande vertrektijden op te vragen op internet en per telefoon. De actuele reisinformatie komt ook op de internetpagina www.htm.net te staan.

De HTM evalueert de testperiode met de deelnemers, die overigens niets betalen voor hun deelname. Bij positieve resultaten wordt de dienst op alle openbaar vervoerlijnen in Den Haag en omgeving ingevoerd.