AMSTERDAM - Internetters die illegaal muziek downloaden, geven meer geld uit aan cd's dan mensen die dat niet doen, blijkt uit een Brits onderzoek.

Volgens de onderzoekers geeft een op de tien ondervraagden toe muziek van internet te plukken zonder daarvoor te betalen, zo meldt The Independent. Die piraten geven gemiddeld 85 euro per jaar uit aan muziek, tegen 48 euro voor mensen die niet downloaden.

Mensen gebruiken downloads vooral als mechanisme om muziek te ontdekken. Juist internetters die via internet liedjes uitwisselen, zijn sterk in muziek geïnteresseerd, zegt Mark Mulligan van onderzoeksbureau Forrester in de krant.

Afsluiten

De Britse regering kondigde afgelopen week een plan aan om hardnekkige downloaders van internet af te sluiten. Na drie waarschuwingen wordt hun verbinding volgens het voorstel geblokkeerd.

Kwaad

Volgens Peter Bradwell van de Britse denktank Demos, die het onderzoek liet uitvoeren, zal dat plan de kwakkelende muziekindustrie niet helpen.

Hij zegt dat het karakter van muziekgebruik is veranderd. "Politici en platenlabels moeten dat erkennen. Consumenten eisen lagere prijzen en gemakkelijkere toegang."