AMSTERDAM - Het kabinet gaat het downloaden van muziek en films op termijn verbieden. Voorwaarde is wel dat er eerst voldoende alternatieven komen om legaal te downloaden.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) is er niet op uit 'individuele internetgebruikers het leven zuur te maken', maar wil bedrijven bestrijden die verdienen aan het illegaal aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Dat lukt pas goed als de entertainmentindustrie consumenten voldoende mogelijkheden biedt om legaal muziek en films te downloaden.

Het kabinet gaat het downloadverbod de komende drie jaar verder uitwerken. In de tussentijd moet de entertainmentindustrie alternatieven bedenken, samen met internetproviders en consumentenorganisaties.

Maandbedrag

Hirsch Ballin denkt bijvoorbeeld aan constructies waarbij consumenten maandelijks een bepaald bedrag betalen om via internet muziek te luisteren of uit te wisselen.

Tegelijk met de invoering van het downloadverbod wordt de thuiskopieregeling afgeschaft. Deze heffing op onder meer blanco cd's is bedoeld om makers van films en muziek te compenseren voor kopieën die mensen thuis maken.

De huidige thuiskopieheffing volstaat niet meer vanwege de snel veranderende en toenemende technische mogelijkheden. Er is veel meer elektronica te koop waarop meer kan worden opgeslagen en afgespeeld.

Een Tweede Kamerwerkgroep onder leiding van Arda Gerkens stelde eerder al vast dat het daardoor steeds aantrekkelijker wordt om inhoud te kopen. Bij film, games en muziek zal steeds minder een rol gaan spelen hoe en waar het wordt bekeken, gespeeld of beluisterd.