MOUNTAIN VIEW - Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft woensdag op de beurs in Amsterdam voor onrust gezorgd bij beleggers in TomTom. De zoekgigant kondigde aan in gespecialiseerde navigatiesoftware te stappen.

Bedrijven als TomTom en Garmin kunnen daardoor op geduchte concurrentie rekenen. Het nieuwe, gratis product, Google Maps Navigation, navigeert met stemaanwijzingen automobilisten via mobiele telefoons die draaien op het besturingssysteem Android.

Google poogt met Android al enige tijd voet aan de grond te krijgen in de wereld van de mobiele telefonie. Met spraakherkenning en zijn beeldbank van straatfoto's probeert het zijn aanbod aantrekkelijker te maken ten opzichte van de iPhone en telefoons met het Windows-besturingssysteem.

TomTom

Het aandeel TomTom sloot na de aankondiging van Google meer dan 20 procent lager, op een koers van 8,11 euro. De koers stond in de ochtendhandel al onder druk nadat TomTom tegenvallende omzetcijfers en verkoopprijzen over het derde kwartaal had gepresenteerd.

De nieuwe software van Google is vanaf volgende week beschikbaar in de Verenigde Staten. Telecomaanbieder Verizon Wireless brengt dan samen met mobieltjesfabrikant Motorola een nieuwe 'Google-phone' op de markt.

Deze telefoon, Droid genoemd, draait op de nieuwste Android-software (2.0). Telefoons die werken met oudere versies van het besturingssysteem kunnen er geen gebruik van maken.

Kastjes

TomTom behaalt nu nog veruit zijn meeste inkomsten met de verkoop van aparte kastjes voor autonavigatie, maar het bedrijf is wel bezig om andere inkomstenbronnen aan te boren. In augustus werd bijvoorbeeld een versie van zijn software voor de iPhone geïntroduceerd, tegen een prijs van tussen de 63 en 100 euro.

TomTom zei woensdag in het afgelopen kwartaal bijna 80.000 downloads voor dit product te hebben geregistreerd.

Mobiele telefonie

De wereld van de mobiele telefonie is niet nieuw voor TomTom. Het bedrijf verspreidt zijn software al geruime tijd voor smartphones, bijvoorbeeld voor telefoons die draaien op Windows Mobile, het besturingssysteem van Apple-rivaal Microsoft. De ontwikkeling van de markt voor navigatiekastjes had de afgelopen jaren echter prioriteit.

Google Maps

Google biedt internetgebruikers via Google Maps al enkele jaren de mogelijkheid om routes te plannen. Pikant is dat het bedrijf daarvoor onder meer digitale kaarten inkocht bij Tele Atlas, nu een dochterbedrijf van TomTom. De kaarten van Google Maps zijn ook te raadplegen op de iPhone. Het is nog onduidelijk of de nieuwe navigatiedienst zijn entree zal maken op de telefoon van Apple.