AMSTERDAM - De Britse regering bereidt regelgeving voor die het mogelijk maakt om hardnekkige internetpiraten af te sluiten.

Dat heeft minister Peter Mandelson van Bedrijfszaken woensdag gezegd, zo meldt de BBC. Net als in Frankrijk, dat eerder al een vergelijkbare wet introduceerde, zouden piraten eerst twee waarschuwingen ontvangen, waarna bij een derde geconstateerde overtreding hun internetverbinding wordt beëindigd.

Volgens Mandelson gaat het om een uiterste maatregel, die slechts in enkele gevallen zal worden opgelegd. Hij verwacht niet dat er massaal internetters zullen worden afgesloten.

Hervorming

Tegenover de maatregel staat volgens Mandelson wel een hervorming van de huidige copyrightwetgeving, waarvan de details op Europees niveau nog moeten worden vastgesteld.

Die hervorming moet er voor zorgen dat het bijvoorbeeld straks niet meer verboden is om muziek van een cd te kopiëren op een iPod, zoals in het Verenigd Koninkrijk nu formeel nog wel het geval is.

Europees Parlement

Afgelopen vrijdag bepaalde het Europees Parlement dat voor het afsluiten van de internetverbinding van hardnekkige piraten toch geen tussenkomst van een rechter vooraf nodig is. Eerder hield het parlement nog vast aan een amendement van die strekking.