AMSTERDAM - De hoofdredacteur en een verslaggever van weekblad Revu moeten zich in november voor de rechter verantwoorden, omdat het tijdschrift heeft ingebroken in de mailbox van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie.

Dat meldt Villamedia, een site met vaknieuws voor journalisten. Hoofdredacteur Altan Erdogan en verslaggever Nick Kivits komen op 10 november voor. Ze worden bijgestaan door een advocaat van journalistenvakbond NVJ.

In december publiceerde Revu een artikel (PDF) waarin het blad wilde aantonen dat het relatief eenvoudig was om toegang te krijgen tot de e-mail van bewindslieden. Aanleiding vormde de kraak van de privémail van Sarah Palin, de 'running mate' van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain in de Verenigde Staten.

Brute-force

Het blad voerde - samen met een beveiligingsdeskundige - een zogenoemde brute-force-attack uit op de mailbox van staatssecretaris Jack de Vries (CDA) van Defensie. Bij zo'n aanval worden willekeurige combinaties van cijfers en letters afgevuurd op de mailserver, net zolang tot het juiste wachtwoord is geraden.

Het blad had inzage in De Vries' e-mail, maar publiceerde niets van de inhoud. Ook waarschuwde Revu de staatssecretaris voor het kraak, en gaf hem advies om zich beter te beveiligen. De Vries deed niettemin aangifte, waarna Erdogan in april enkele uren werd vastgehouden op het politiebureau.

Algemeen belang

Revu schreef in het artikel zich te realiseren dat de inbraak 'illegaal zou kunnen zijn', maar het algemeen belang belangrijker te vinden. "De actie had nadrukkelijk niet het doel om gevoelige informatie te publiceren. We wilden in het landsbelang onderzoek doen naar de eventuele kwetsbaarheid van het e-mailverkeer van politici."

Secretaris Thomas Bruning van de NVJ zegt tegenover Villamedia niet te begrijpen waarom justitie de zaak laat voorkomen. "De journalisten hebben een maatschappelijk probleem aan de orde gesteld, geen misbruik gemaakt van het wachtwoord en De Vries is gewaarschuwd. Dat is het werk van journalisten. Daarvoor zouden ze niet voor de rechter moeten verschijnen."