AMSTERDAM - Hoofdredacteur Bill Keller van de New York Times heeft nieuwe voeding gegeven aan geruchten dat Apple op korte termijn een 'tablet' introduceert. Het apparaat zou onder meer fungeren als e-reader.

Keller hield tijdens een besloten bijeenkomst eerder deze maand een presentatie over de toekomst van zijn krant in het digitale tijdperk. De presentatie was 'off the record', maar een video van zijn bijdrage werd gepost op de website van een onderzoeksinstituut van de universiteit van Harvard, dat zich bezighoudt met ontwikkelingen in de journalistiek.

In zijn bijdrage vertelt Keller dat hij druk bezig is om de krant te laten verschijnen op een aantal met name genoemde digitale platforms, zoals "iPhone Apps, WAP, of de aankomende 'Apple slate'", zo ontdekte Gawker.

Aanraakscherm

Eerder gingen al geruchten dat Apple en de New York Times in gesprek waren over digitale distributie van de krant. Apple zou werken aan een 'tablet', een apparaat dat het midden houdt tussen een iPod Touch en een Macbook. Het zou zijn voorzien van een groot aanraakscherm, en met name geschikt zijn om allerlei media op af te spelen, variërend van films en muziek tot digitale boeken.

Het is onduidelijk of 'Slate' de naam van het apparaat zou zijn, of een generieke aanduiding. Het Engelse woord 'slate' betekent 'lei(steen)', en kan dus ook verwijzen naar de platte vorm van het tablet.

Luchttransport

Eerder deze maand leidde een opmerking van financieel topman Peter Oppenheimer van Apple ook al tot nieuwe speculaties over een ophanden zijnde introductie. Bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers zei Oppenheimer dat Apple in het volgende kwartaal rekening houdt met 'abnormaal hoge' kosten voor luchttransport, om te zorgen dat een niet nader genoemd product voor de feestdagen in de winkels ligt.