ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft drie jongeren aangehouden die medewerkers van vervoersbedrijf RET in internetfilmpjes met de dood zouden hebben bedreigd.

Het gaat om een 15-jarige en twee 18-jarige Rotterdammers, zo maakte de politie maandag bekend.

De RET toonde zich vorige week geschokt door de op internet circulerende filmpjes en deed aangifte.

In de woningen van de verdachten werden een nepvuurwapen, een honkbalknuppel, een bivakmuts en een gestolen scooter aangetroffen. De goederen zijn in beslag genomen, het drietal zat maandag nog vast.

De jongeren verklaarden de bedreigingen onder invloed en in een baldadige bui te hebben gedaan.

Wapens

Op de filmpjes staan jongeren die met wapens in de hand bedreigingen uiten tegen RET-controleurs. De jongeren noemen zich de BlackBandanaCrew en zijn actief in de wijk Beverwaard. In die wijk zijn in het openbaar vervoer vaak problemen met zwartrijders en jongeren die andere reizigers lastigvallen.

Ov-verbod

Op een deel van tramlijn 23, die van Beverwaard via de deelgemeente IJsselmonde naar Schiedam gaat, geldt een zogeheten ov-verbod. Dat betekent dat reizigers die vernielingen aanrichten of personeel bedreigen, maximaal twee maanden niet op deze tramlijn mogen reizen. Rotterdam is de enige Nederlandse stad die (op twee lijnen) een dergelijk verbod heeft ingesteld.