Nigeria arresteert internetoplichters

AMSTERDAM - Nigeria is een groot offensief begonnen tegen internetoplichters die vanuit het West-Afrikaanse land opereren. Dat leidde al tot de sluiting van 800 websites en een groot aantal arrestaties.

Dat melden Nigeriaanse media. Nigeria is wereldwijd berucht om de wijdverbreide internetfraude, waarbij oplichters hun slachtoffers per e-mail grote geldbedragen in het vooruitzicht stellen, bijvoorbeeld erfenissen of loterijprijzen.

Om dat geld te incasseren, moeten de ontvangers wel eerst allerlei bedragen voorschieten, zoals notarisrekeningen en transactiekosten. Sommige slachtoffers maken in hun argeloosheid vele duizenden euro's over. Uiteraard wordt het beloofde fortuin nooit uitgekeerd.

419-fraude

De oplichtingstruc staat ook wel bekend als 419-fraude, naar het artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat de praktijk verbiedt. Ook in andere West-Afrikaanse landen is de methode populair.

Amsterdam

In Europa staat Amsterdam, en dan met name stadsdeel Zuidoost, bekend als een knooppunt van West-Afrikaanse internetbendes. De oplichters opereren doorgaans via een netwerk van illegale internetcafé's en geldwisselkantoortjes.

Tip de redactie