UTRECHT - Nederlandse onderzoekers hebben nieuwe manieren ontwikkeld om informatie te zoeken op internet. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een zoekmachine, gebaseerd op de werking van de hersenen.

Een onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bedacht een zoekmethode voor afbeeldingen en films. Dat meldden de twee instellingen donderdag.

De techniek is ontwikkeld voor de tekstwetenschap en wordt binnenkort gebruikt op de faculteit Geesteswetenschappen. De onderzoekers willen in de toekomst de zoekmachine ook geschikt maken voor gebruik in bibliotheken en op internet.

Het NWO richtte zich samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) juist op beeld. Hun systeem maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenning en maakt het intikken van een zoekterm overbodig.

Wetenschappelijke hoek

Deze methode won dit jaar drie internationale prijzen voor het beste automatische zoeksysteem.

''Nu zijn er vijfhonderd voorwerpen en gebeurtenissen ingevoerd in het systeem, dat moet worden uitgebreid naar tweeduizend stuks'', aldus onderzoeker Theo Gevers.

Ook deze methode zit nog in de wetenschappelijke hoek, maar de onderzoekers zijn in gesprek met commerciële partijen om het, nu nog naamloze, programma voor iedereen beschikbaar te maken.