Windows 7 moet Vista doen vergeten

AMSTERDAM - Microsoft neemt donderdag afscheid van een zorgenkindje. Windows Vista beleefde een moeizame start, en kwam die nooit te boven. Zijn opvolger Windows 7 moet het debâcle snel doen vergeten.

Windows 7 ligt officieel pas donderdag in de winkel, maar wordt inmiddels volop gebruikt. Een gratis testversie werd alleen al in Nederland zo'n 260.000 keer geïnstalleerd. Wereldwijd is het marktaandeel van die 'release candidate' inmiddels groter dan dat van Snow Leopard, de nieuwste versie van Apples Mac OS X die eind augustus verscheen, en het open-source systeem Linux.

Daarmee lijkt Windows 7 nu al beter te worden ontvangen dan voorganger Windows Vista, dat in januari 2007 het levenslicht zag. Vista verving het toen al bijna zes jaar oude Windows XP, maar doet qua populariteit tot op de dag van vandaag voor die versie onder.

Het besturingssysteem bereikte in augustus zijn top met een marktaandeel van 18,8 procent. In september zette al weer een daling in. Windows XP is nog altijd in gebruik op 71,5 procent van de computers.

Beveiliging

Vista beleefde vooral een moeizame start omdat Microsoft bij de ontwikkeling van het besturingssysteem veel aandacht had besteed aan de beveiliging van de software.

Eerdere versies van Windows waren veelvuldig slachtoffer van virussen, en werden gaande het gebruik vaak traag en instabiel door ondeugdelijke stuurprogramma's voor randapparatuur. Om dat probleem te verhelpen, bouwde Microsoft meer veiligheidsmaatregelen in. Gebruikers werd voortdurend om bevestiging gevraagd bij vaak basale handelingen. Dat wekte bij veel gebruikers ergernis.

Randapparatuur

Ernstiger was dat de herziene technologie voor het gebruik van stuurprogramma's tot gevolg had dat veel randapparatuur, zoals printers, scanners of modems, aanvankelijk niet met Vista samenwerkte. Ook veel software die onder Windows XP goed draaide, kon aanvankelijk niet met Vista worden gebruikt.

Bovendien stelde Vista aanzienlijk zwaardere eisen aan de hardware dan zijn voorganger. Wie geen gloednieuwe computer had, kampte vaak met een traag en log systeem.

Boycot

De problemen leidden tot een stortvloed aan klachten. In oktober 2007 riep de Consumentenbond zelfs op tot een boycot van het besturingssysteem.

Microsoft lanceerde daarop een website waarop het de klachten van individuele Vista-gebruikers trachtte op te lossen, zonodig met telefonisch contact. Intussen werden veel technische problemen aangepakt, onder meer doordat nieuwe stuurprogramma's beschikbaar kwamen en Microsoft met updates enkele veelgenoemde onvolkomenheden aanpakte.

'Minder goed'

Toch was het kwaad al geschied: Windows Vista had een onverwoestbaar slecht imago, en bleef onverminderd impopulair. Vooral in het bedrijfsleven werd de nieuwe Windowsversie massaal genegeerd. Uiteindelijk moest ook Microsoft zelf onlangs erkennen dat het besturingssysteem 'minder goed' was geweest.

Lichter

Windows 7 lijkt onder een gunstiger gesternte te worden geboren. De nu gangbare computers hebben meer geheugen en snellere processoren, zodat minder gebruikers problemen zullen hebben met de systeemeisen van de software.

Het besturingssysteem is bovendien lichter dan zijn voorganger. Microsoft biedt zelfs een versie aan voor de zogenoemde netbooks, eenvoudige minicomputers die hoofdzakelijk worden gebruikt om te internetten. Het besturingssysteem is bovendien voorzien van technologie die er voor zorgt dat ook oudere software naadloos met Windows 7 kan samenwerken.

Multitouch

Ook is Windows 7 gemakkelijker te bedienen. Het systeem maakt het bijvoorbeeld eenvoudiger om snel te wisselen tussen programmavensters, en is voorzien van een nieuwe taakbalk. Die fungeert zowel om programma's op te starten, als om actieve programma's te beheren - enigszins vergelijkbaar met de 'Dock' in Apples besturingssysteem Mac OS X.

Een andere grote verandering is de aanwezigheid van multitouchbediening. Die maakt het mogelijk om computers met een aanraakscherm met de hand te bedienen. Daarbij kan niet alleen een icoontje worden geselecteerd door het op het scherm aan te raken, maar kunnen gebruikers ook bijvoorbeeld vloeiend inzoomen op een foto door hun vingers op het scherm uit elkaar te bewegen.

Rooskleurig

De verwachting is dan ook dat Windows 7 een rooskleuriger toekomst tegemoet gaat dan zijn ongelukkige voorganger. Analisten verwachten dat niet alleen consumenten, maar ook bedrijven vanaf volgend jaar zullen overstappen op de nieuwe versie.

Het invloedrijke adviesbureau Gartner raadt zijn zakelijke klanten zelfs aan om niet te wachten op het eerste 'service pack', zoals het bij eerdere nieuwe Windowsversies wel altijd deed.

Soberder

De officiële lancering van Windows 7 in Nederland verliep donderdagmiddag een stuk soberder dan die van voorganger Vista, dat met een groot feest in Amsterdam werd geïntroduceerd. Windows 7 werd begroet met een toespraak van directeur Theo Rinsema en een glas champagne, op het Nederlandse hoofdkantoor van Microsoft op Schiphol.

Volgens Rinsema is dat een bewuste keuze. "We hebben besloten om rond Windows 7 minder te vertellenm wat het allemaal kan, en meer met de markt in gesprek te gaan," legt hij uit.

Grote schaal

Belangrijk verschil is dat de testversie van het nieuwe besturingssysteem al op grote schaal in omloop is gebracht, zodat gebruikers al kennis met de software hebben kunnen maken, en hun gebruikswensen hebben kunnen bespreken. Windows Vista circuleerde voor de officiële lancering in veel beperktere kring, vooral onder technisch onderlegde gebruikers.

Rinsema zegt dat Microsoft geleerd heeft van de ervaringen met Vista. "We hebben toen bijvoorbeeld gemerkt dat gebruikers de mogelijkheid misten om ons rechtstreeks vragen te kunnen stellen. Dat doen we nu anders." Microsoft heeft de website www.windows.nl geopend om vragen van consumenten te beantwoorden.

Tip de redactie