AMSTERDAM – Google lanceert komende week een dienst, waarmee gebruikers van de zoekmachine naar muziek kunnen luisteren op internet.

De dienst, die One Box zou gaan heten, is een uitbreiding op de gewone zoekmachine van het bedrijf. Gebruikers die zoeken naar informatie over een bepaalde artiest, zouden bij de resultaten ook muziek kunnen beluisteren. Daarbij gaat het niet alleen om fragmenten, maar ook om volledige nummers, zo meldt de doorgaans goed geïnformeerde Peter Kafka van de Wall Street Journal.

De dienst biedt gebruikers vervolgens de gelegenheid om de liedjes ook te kopen, door ze door te verwijzen naar online muziekwinkels.

iLike

Volgens Kafka zou Google voor het project samenwerken met muziekdienst iLike, die onlangs werd gekocht door MySpace. Ook muziekwinkels en -streamingdiensten Lala en iMeem zouden meedoen.

Concurrent

De dienst, die volgens GigaOM volgende week onthuld wordt, is dus geen directe concurrent van muziekwinkels als iTunes of Amazon. Techcrunch, dat woensdag als eerste publiceerde over geruchten dat Google aan een muziekdienst zou werken, suggereerde eerder dat Google de afgelopen weken gesprekken zou hebben gevoerd met diverse platenlabels.

In 2008 lanceerde Google China al een muziekdienst. Hiermee konden muzieknummers gratis gedownload worden.