AMSTERDAM - Microsoft heeft een deal gesloten met Twitter om berichtjes op de microblogdienst te ontsluiten via zoekmachine Bing.

Zoals Kara Swisher, technologieblogger van de Wall Street Journal, eerder al wist te melden, gaat het om een niet-exclusieve overeenkomst. Deze biedt het bedrijf toegang tot alle 'tweets' die gebruikers op Twitter plaatsen. Het akkoord is woensdag formeel aangekondigd.

De berichtjes zullen te vinden zijn met zoekmachine Bing, de nieuwe versie van Microsofts Live Search. Zoekmachines hebben grote belangstelling voor de talloze berichtjes die de ongeveer 56 miljoen Twittergebruikers iedere dag posten, omdat die vaak zeer actueel zijn.

Nieuws

Sinds de opkomst van de microblogsite worden nieuwsontwikkelingen, zoals vliegtuigongelukken, protesten in Iran, tsunami's of de dood van beroemdheden, massaal op Twitter besproken. De berichtjes bieden zoekmachines daarom een goede bron van zeer actuele resultaten.

Concurrentiestrijd

Eerder wist Swisher al te melden dat Twitter met zowel Microsoft als Google over een dergelijke overeenkomst in gesprek was. Twitter zou met beide partijen praten, omdat het zich niet wil mengen in de onlangs opgelaaide concurrentiestrijd tussen de twee bedrijven op het gebied van zoektechnologie.

Inkomsten

Onduidelijk is of en hoeveel Microsoft voor de tweets zou gaan betalen. Twitter heeft zijn razendsnelle groei van het afgelopen jaar nog niet weten om te zetten in klinkende munt. Gebruik van de dienst is gratis, en Twitter toont ook nauwelijks advertenties. Wel wist het bedrijfje de afgelopen maanden tientallen miljoenen dollars aan investeringen aan te trekken.