DEN HAAG - Patiënten die willen weten of een arts zijn werk niet meer mag doen, kunnen dat vanaf dinsdag nagaan op internet.

Op de website www.ribiz.nl staan namen van specialisten, huisartsen en verpleegkundigen die na een uitspraak van een tuchtrechter zijn geschorst of uit hun beroep gezet.

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag laten weten. Binnenkort zijn de gegevens over gestrafte zorgverleners ook te zien op www.kiesbeter.nl, een website waarop patiënten kunnen bekijken waar ze het best voor een bepaalde ingreep terecht kunnen.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) had de zwarte lijst van artsen op internet al aangekondigd omdat patiënten er tot nu toe maar moeilijk achter konden komen of een arts zijn beroep wel mag uitoefenen.

Actueel

Op de lijst staan alleen zorgverleners tegen wie op het moment van raadpleging maatregelen van kracht zijn. Patiënten komen niets te weten over oude vonnissen tegen een arts.

Schorsingen

Op dit moment staan er bijna vijftig artsen, tandartsen, verpleegkundigen en psychotherapeuten op de lijst die hun beroep nooit meer mogen uitoefenen. Schorsingen vermeldt de zwarte lijst nog niet.