AMSTERDAM – De uitlevering van de Britse hacker Gary McKinnon aan de Verenigde Staten, is uitgesteld. De Britse minister van Binnenlandse Zaken wil dat er eerst meer duidelijkheid komt over de vraag of McKinnon een dergelijke uitlevering psychisch wel aankan.

Dat meldt de Britse krant The Daily Mail.

De van computerinbraak verdachte McKinnon voert al jaren strijd via allerlei juridische instanties om zijn uitlevering aan de Verenigde Staten tegen te houden.

Eind deze maand zou hij uitgeleverd worden aan de VS waar hem een gevangenisstraf van 60 jaar boven het hoofd hangt voor het hacken van militaire computersystemen in 2001 en 2002.

McKinnon zou volgens de aanklacht computers van het Pentagon, de Amerikaanse landmacht, de marine en ruimtevaartorganisatie NASA zijn binnengedrongen. De geleden schade zou rond de 700.000 dollar liggen.

Suïcidaal

De moeder van McKinnon heeft echter beweerd dat haar zoon ‘gebroken en suïcidaal’ is. Deze claim zou bevestigd zijn door onafhankelijke experts die menen dat McKinnon zichzelf mogelijk van het leven wil beroven als hij wordt uitgeleverd.

Op basis hiervan heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken bepaald dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over de exacte psychische gesteldheid van Gary McKinnon.

Een team van advocaten van het ministerie moet nu gaan uitzoeken of uitlevering verantwoord is, op basis van rapporten van diverse psychiaters.

De moeder van McKinnon heeft laten weten dolblij te zijn met de beslissing en dat zij ervan overtuigd is dat uiteindelijk zal blijken dat uitlevering van haar zoon niet verantwoord is.