AMSTERDAM - Online boekhandel Amazon krijgt er een geduchte concurrent bij. Google gaat vanaf volgend jaar elektronische boeken verkopen via internet.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op de Frankfurter Buchmesse, een van de grootste en belangrijkste boekenbeurzen ter wereld. In eerste instantie zal de dienst Google Editions volgens persbureau Associated Press in de eerste helft van 2010 tussen de 600.000 en 800.000 boeken aanbieden.

Deels gaat het daarbij om boeken waarvan het auteursrecht is verlopen, en deels om werk dat door de rechthebbenden beschikbaar is gesteld. Die boeken zijn niet gratis, maar worden verkocht voor een door de uitgever te bepalen prijs. Google incasseert daarvan 55 procent.

Google Books

Met het plan presenteert Google voor het eerst een manier om zijn ambitieuze project Google Books te gelde te maken. Het internetbedrijf heeft inmiddels miljoenen boeken gescand en online doorzoekbaar gemaakt. De dienst is niet onomstreden: sommige uitgevers verwijten het internetbedrijf auteursrechtenschending.

Amazon

Met het project bindt Google de concurrentie aan met verschillende andere verkopers van elektronische boeken, zoals Amazon.

In tegenstelling tot de boeken die Amazon verkoopt voor zijn e-reader Kindle, zijn de boeken die Google aanbiedt straks echter ook te gebruiken op allerlei andere apparaten. Volgens Google zijn de werken te lezen op onder andere computers en mobiele telefoons.

Kwakkelen

De markt voor elektronische boeken lijkt na jaren kwakkelen eindelijk op stoom te komen. Onlangs maakte Sony bekend in samenwerking met Bol.com op grote schaal e-books te gaan verkopen in Nederland.

Het Eindhovense iRex bracht zijn e-reader in september naar de Amerikaanse markt, en eerder deze maand maakte Amazon bekend zijn Kindle voortaan ook buiten de VS te gaan aanbieden, waaronder in Nederland.