LONDEN - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft met zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7 het gat met de veelgeprezen besturingssoftware van Apple gedicht, meent topman Gianfranco Lanci van pc-fabrikant Acer.

Microsoft is erin geslaagd om computers sneller te laten draaien en de gebruikerservaring te verbeteren, zei hij woensdag. Lanci sprak van een ''stap voorwaarts''.

Windows 7 komt volgende week donderdag op de markt. Het besturingssysteem volgt het veelbekritiseerde Windows Vista op, dat het nog geen drie jaar heeft uitgehouden. Critici vonden de software te zwaar en veel randapparatuur kon er moeilijk op worden aangesloten.

Microsoft erkende onlangs dat Vista een 'minder goed product' van het softwareconcern was geweest.

Pc-verkopen

Acer verwacht dat Windows 7 een ''positieve invloed'' heeft op de pc-verkopen in de laatste maanden van dit jaar. De grote overstap, bijvoorbeeld bij bedrijven, zal volgend jaar volgen, denkt de op twee na grootste computerfabrikant ter wereld.

Snow Leopard

Apple introduceerde eind augustus al zijn nieuwste besturingssysteem, Snow Leopard genoemd. Maar omdat het bedrijf dat alleen laat draaien op zijn eigen computers, heeft het geen groot marktaandeel. Op meer dan 90 procent van de pc's is Windows geïnstalleerd. Het aandeel van Apple groeit wel, gevoed door het succes van de iPod en de iPhone.

Acer zet volop in op de nieuwe Windows-software, maar gaat ook een minicomputer verkopen die zowel op Windows 7 als op Android draait.

Google

Android komt uit de koker van Google, dat met Microsoft in een hevige slag is verwikkeld om de gunsten van de internetgebruiker. ''Android kan een levensvatbaar alternatief worden op verschillende mobiele apparaten'', zegt Lanci.

Volgend jaar komt Google naar eigen zeggen met een nieuw besturingssysteem, Chrome OS. Acer verklaarde woensdag nog geen plannen te hebben om zijn computers daarmee uit te rusten.

Het Taiwanese bedrijf verwacht daar volgend jaar wel mededelingen over te doen. De computerfabrikant zegt nauw samen te werken met het Amerikaanse internetbedrijf.

Concurrentie

Volgens Lanci zal de concurrentie tussen de besturingssystemen toenemen, doordat het computergebruik steeds mobieler wordt. Microsoft blijft niet per definitie de lakens uitdelen, maakte hij duidelijk.

Alleen al voor smartphones, mobiele telefoons met computerfuncties, zijn minimaal vijf besturingssystemen voorhanden.