NIJMEGEN - Nederland heeft een eerste tweetspreekuur, een huisartsenspreekuur op Twitter. Dit maakte huisarts Erik Jansen uit Nijmegen, één van de initiatiefnemers, dinsdag bekend.

Twitteraars kunnen op @tweetspreekuur vragen stellen over hun gezondheid. Huisarts Jansen en basisarts Bart Brandenburg geven voor zover mogelijk antwoord en adviseren indien nodig mensen hun eigen huisarts te bellen of naar het acute noodnummer.

Als de twitteraar privacy wil, krijgt hij van @tweetspreekuur een inlogcode. Hij of zij kan dan ''onder vier ogen'' verder praten met de dokter op de site tweet.webspreekuur.nl, een ontwerp van partner Filip van Dijk.

Twitter is een sociaal netwerk op internet waar mensen in 140 tekens hun gedachten en foto's met elkaar kunnen uitwisselen. Tweetspreekuur geeft geen bindende adviezen, maar neemt wel onrust weg, geeft informatie en verwijst door.

Voordelen

Jansen ziet veel voordelen aan zijn 'spreekuur 2.0.' ''Mensen googlen vaak hun problemen voordat ze naar de huisarts stappen'', zegt de kersverse huisarts.

''Dan komen ze in een woud van allerlei fora en sites terecht. Ik kan verwijzen naar sites met een goede kwaliteit. Hierdoor zijn mensen beter geïnformeerd voordat ze naar de huisarts stappen. Dat kan een hoop tijd schelen voor zowel patient als huisarts.''

Gratis

De diensten van het huisartsenspreekuur op Twitter zijn gratis. ''Twitter is gratis, dus wij ook'', aldus Jansen. ''Mensen kunnen op alle tijden bij ons terecht. Dat is tevens de kracht van Twitter.''