HELSINKI - Nokia gaat zijn organisatie danig aanpakken om zijn leidende positie in de mobiele telefonie te versterken. Het Finse concern splitst zich vanaf 1 januari op in vier divisies in plaats van de huidige drie en heeft een nieuwe topman benoemd voor de divisie mobiele telefoons. Nokia maakte de reorganisatie vrijdag bekend.

Banen zullen er niet verdwijnen, maar de maatregelen zijn een signaal dat de Finnen de dreigende teruggang in de fabricage van mobiele telefoons serieus nemen. Nokia zet in de toekomst vooral in op dienstverlening voor het bedrijfsleven en de multimedia, en richt daarvoor twee aparte divisies op. Volgens analisten zijn dat ook de groeisectoren van de toekomst.

Om de nieuwe structuur gestalte te geven, heeft een grote stoelendans plaats. De huidige financieel directeur, Olli-Pekka Kallasvuo, mag bijvoorbeeld straks de divisie mobiele telefoons onder handen nemen. Hij wordt opgevolgd door Rick Simonson.

De huidige bestuursvoorzitter, de veelgeprezen Jorma Ollila, blijft gewoon aan. Opvallend is dat er bij de divisie telecomnetwerken weinig verandert. Dit onderdeel is al enige tijd een zorgenkindje van Nokia omdat telecombedrijven moeten bezuinigen op investeringen in telecominfrastructuur.

Op de beurs in Helsinki reageerden beleggers vrijdag positief op de wijzigingen. Het aandeel van Nokia steeg 2 procent, terwijl het merendeel van de telecomsector onder verkoopdruk stond.