AMSTERDAM - Donald Rumsfeld is de schoppenaas, George Bush de ruitenkoning en Osama bin Laden is de joker. Extreem-links in Frankrijk verkoopt sinds enkele weken via internet zijn antwoord op het kaartspel dat de Amerikanen samenstelden van de meest gezochte Irakezen. Het Franse kaartspel slaat aan.

"Ik vond het volkomen ongepast om een mensenjacht voor te stellen als een spelletje", zegt Thierry Meyssan, de man achter het kaartspel. De Franse kaarten zijn bedoeld om duidelijk te maken waarom de 52 gevaarlijkste Amerikanen in en om de regering-Bush een gevaar zijn voor de wereld.

Op de kaart van president Bush wordt gememoreerd dat niet hij, maar Al Gore de meeste stemmen kreeg bij de verkiezingen van 2000. Minister van defensie Rumsfeld wist volgens de makers van het kaartspel van tevoren van de aanslagen van 11 september, maar deed niets zodat hij de aanslagen kon gebruiken als een excuus voor het opvoeren van de defensiebegroting. Bin Laden is een agent van de CIA die verdeeldheid moet zaaien tussen de christelijke en de islamitische wereld.

Meyssan is voorzitter van de linkse organisatie Réseau Voltaire en auteur van de controversiële bestseller 11 septembre 2001: l'effroyable imposture (de grote leugen), waarin hij ook al uiteenzette dat een deel van de regering en de legertop in Washington van tevoren op de hoogte waren van de aanslagen. Het Pentagon zou bovendien nooit door een Boeing zijn geraakt, maar door een Amerikaanse raket. Er waren immers nergens brokstukken van een vliegtuig te zien.

De afgelopen weken zijn enkele duizenden exemplaren van het kaartspel via het web verkocht. Binnenkort zijn ze in Frankrijk ook in de winkel te verkrijgen. Er zijn versies in tien andere talen op komst. Ze kosten 8 euro per stuk.