AMSTERDAM - Het Zuid-Koreaanse LG Electronics komt voor eind 2003 met op afstand bedienbare koelkasten, ovens, airco`s en wasmachines. De Europese concurrent Miele volgt eind 2004.

"Wij werken al een hele tijd aan zo`n systeem. We geloven dat de markt er nu klaar voor is. Mensen bellen ons al: 'Waar kunnen we die apparaten krijgen?' vragen ze dan", zegt Eduard van Looij van LG Benelux. Tom Oostdijk van Miele Nederland sluit zich hierbij aan. "We geloven absoluut dat de consument dit wil".

In het systeem dat LG op de markt gaat brengen is de 'internetkoelkast' de centrale die andere apparaten aanstuurt. De gebruiker kan via zijn mobiele telefoon of via internet contact maken met de koelkast. De koelkast van LG gaat zo`n 10.000 euro kosten.

Miele komt met Miele@home met een nog uitgebreider systeem. Met een touchscreen dat in het keukenkastje is ingebouwd, kan de consument afwasmachines, fornuizen en koffiezetapparaten aanzetten. Dit touchscreenscherm kan weer vanaf overal bediend worden. Het beeldscherm van Miele kost 2.500 euro; de apparaten zelf moeten dan nog aangeschaft worden.