AMSTERDAM - Antipiraterijstichting Brein heeft in de rechtszaak tegen de Zweedse torrentsite The Pirate Bay mogelijk bewijsmateriaal vervalst. Peter Sunde van de site zegt aangifte te zullen doen tegen Brein en zijn directeur Tim Kuik.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde eind juli op een eis van Brein dat The Pirate Bay zijn website ontoegankelijk moet maken voor Nederlandse bezoekers. Dat deed de rechtbank nadat de oprichters van The Pirate Bay niet waren komen opdagen. De dagvaarding zou het viertal niet op tijd hebben bereikt.

The Pirate Bay tekende echter verzet aan tegen de uitspraak, zodat die opnieuw kan worden behandeld.

Volgens de verdediging zijn niet de vier oprichters van de site, maar het geheimzinnige bedrijfje Reservella eigenaar van The Pirate Bay, en heeft Brein dus de verkeerden gedaagd.

Rapport

Brein kwam daarop op de proppen met een rapport van het Britse bureau Experian, dat informatie verkoopt over de kredietwaardigheid van ondernemingen. Uit dat rapport zou blijken dat Fredrik Neij van The Pirate Bay eigenaar is van Reservella, dat gevestigd is op de Seychellen.

Volgens perswoordvoerder Peter Sunde van The Pirate Bay staat dat rapport echter vol met onjuiste informatie. Bovendien zou Experian ontkennen ooit onderzoek naar Reservella te hebben gedaan. Sunde denkt daarom dat Brein het rapport heeft vervalst om te voorkomen dat de stichting The Pirate Bay een schadevergoeding moet betalen.

Aangifte

Na de zitting van donderdagmiddag kondigde Sunde aan dat hij aangifte doet tegen Brein en tegen zijn directeur Tim Kuik, wegens valsheid in geschrifte. Ook in juli kreeg Kuik al een aanklacht aan zijn broek, omdat die de Zweden valselijk zou hebben beschuldigd van hackaanvallen op de website van stichting Brein.

Rookgordijn

Tim Kuik laat in een reactie weten dat het omstreden rapport geen deel uitmaakt van de bewijsvoering van Brein. Hij zegt dat de stichting het rapport buiten beschouwing heeft gelaten toen "bleek dat een adres dat erin genoemd werd niet (meer) juist was".

"De suggestie dat Brein dit rapport vervalst zou hebben is smadelijke laster. Indien Sunde inderdaad aangifte zou doen, dan voegt hij valse aangifte toe aan de waslijst van onwaarheden en wandaden waaraan hij debet is," reageert Kuik. Hij meent dat de beschuldiging bedoeld is als "een rookgordijn om de aandacht af te leiden van de werkelijke kwestie".

Niet nodig

Kuik zegt dat de gegevens in het rapport voor de zaak bovendien niet nodig zijn. "Er is ruimschoots bewijs aangeboden dat de heren feitelijk de verantwoording nemen voor de site, ook al zeggen zij van niet."