AMSTERDAM - Twee Franse organisaties die de rechten vertegenwoordigen van muzikanten, componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers, willen dat internetproviders een vergoeding gaan betalen voor het downloadgedrag van hun abonnees.

De rechtenorganisaties Sacem en Adami, vergelijkbaar met respectievelijk Buma/Stemra en SENA in Nederland, roepen de Franse regering op om een bijdrage vast te stellen die afhankelijk is van de omzet van de providers en van het volume aan illegale bestandsuitwisseling door hun klanten.

Ze doen dat volgens Le Monde in een discussiestuk voor een commissie die voorstellen moet doen om de ontwikkeling van een legale online muziekmarkt te stimuleren. Die werd ingesteld nadat het Franse parlement instemde met een wet die providers verplicht om hardnekkige downloaders van internet af te sluiten.

Verantwoordelijkheid

Volgens Sacem "ontlopen internetproviders op dit moment iedere financiële verantwoordelijkheid voor illegale bestandsuitwisseling." De heffing zou internetproviders moeten stimuleren om maatregelen te treffen tegen het downloaden van muziek: hoe minder hun klanten zich daaraan schuldig maken, hoe minder ze hoeven te betalen.

Btw

Sacem zegt dat consumenten voor de kostenstijging kunnen worden gecompenseerd als de Franse regering het btw-tarief voor betaalde legale downloads verlaagt. Als het plan een succes blijkt, zou het kunnen worden uitgebreid naar de filmindustrie, menen de twee organisaties.