AMSTERDAM - Bedrijven als Google en IBM konden wel eens in het vizier komen van de Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededingingszaken. Daarvoor waarschuwt een advocaat van softwarebedrijf Microsoft.

Brad Smith, die Microsoft vertegenwoordigde in onderhandelingen met de Europese Commissie over de positie met Internet Explorer (IE), de webbrowser van het bedrijf. Eerder dit jaar werd duidelijk dat Kroes zich verzette tegen het meeleveren van IE in Windows 7, de later deze maand te verschijnen nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem.

Volgens Kroes maakte Microsoft op die manier misbruik van zijn dominante marktpositie: andere webbrowsers, zoals Firefox of Opera, zouden weinig kans maken als consumenten IE automatisch op hun computer meekrijgen.

Browserkeuzescherm

Microsoft dreigde daarop aanvankelijk om Windows 7 zonder browser te leveren, maar kwam uiteindelijk met de Europese Commissie overeen om consumenten een keuzescherm voor te schotelen, waar ze zelf kunnen aangeven welke browser ze willen gebruiken. Daarop zijn behalve IE ook onder meer Firefox, Safari en Opera opgenomen.

Smith zegt in een interview met CNet dat het akkoord de relatie met Brussel heeft verbeterd. Die werd het afgelopen decennium gekenmerkt door aanhoudende juridische gevechten over de sterke marktpositie van Microsoft. De Commissie legde Microsoft verschillende miljoenenboetes op.

Yahoo

Het akkoord over IE zou het voor Microsoft gemakkelijker maken om goedkeuring te krijgen voor een recent aangekondigde krachtenbundeling met internetbedrijf Yahoo. De twee ondernemingen willen samenwerken op het gebied van zoekdiensten en advertentieverkoop, om zo een vuist te maken tegen concurrent Google. Die samenwerking wordt zowel in Europa als in de Verenigde Staten onder de loep genomen door marktautoriteiten.

Volgens de advocaat zou Kroes' departement zijn aandacht nu wel eens kunnen verleggen naar andere grote technologiebedrijven, zoals Google en IBM. Google heeft de snelgroeiende markt zoekmachines en advertenties in Europa grotendeels in handen, en IBM beheerst de markt voor mainframecomputers. Ook Adobe, sterk in onder andere beeldbewerkingssoftware, komt volgens Smith wellicht in aanmerking.

IBM

Dat veronderstelde monopolie van IBM is in de Verenigde Staten inmiddels onderwerp van een onderzoek van het ministerie van Justitie, zo meldt de Wall Street Journal. IBM zou volgens klachten van rivalen weigeren om zijn besturingssysteem z/OS te laten werken op andere dan zijn eigen hardware, waardoor mainframes van concurrenten onaantrekkelijk worden.