AMSTERDAM - Het Amerikaanse bedrijfje Eolas, dat aan een beruchte patentzaak tegen Microsoft honderden miljoenen heeft overgehouden, spant nu ook rechtszaken aan tegen 23 andere technologiebedrijven, waaronder Apple, Google en eBay.

Eolas bezit een patent met betrekking op de toepassing van plugins in browsers om interactieve en multimediale elementen op websites weer te geven. Het bedrijf spande in 1999 een berucht geworden rechtszaak aan tegen Microsoft vanwege het gebruik van ActiveX in webbrowser Internet Explorer.

In 2003 oordeelde een rechter dat Microsoft Eolas een schadevergoeding moest betalen van 520 miljoen dollar. Na diverse beroepszaken, waarin de patentclaim van Eolas overeind bleef, troffen de twee bedrijven een schikking voor een onbekend miljoenenbedrag.

AJAX

Met dat succes in het achterhoofd heeft Eolas nu 23 andere technologiebedrijven aangeklaagd, melden Amerikaanse media. Het gaat om onder meer Google, eBay, Apple, Amazon, Sun en Yahoo. Die zouden niet alleen het oude patent hebben geschonden, maar ook een ander patent dat Eolas bezit. Dat beschrijft het gebruik van AJAX, een andere veelgebruikte technologie om interactiviteit aan websites toe te voegen.

Gevolgen

Als Eolas gelijk krijgt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor het gebruik van dergelijke technieken. Technologiebedrijven en websitebouwers zullen dan manieren moeten vinden om de in de patenten omschreven technieken te omzeilen, of - vermoedelijk tegen forse betaling - een licentie moeten afnemen.

De zaak is aangespannen bij een rechtbank in het oosten van de staat Texas. Dat district staat er om bekend dat patentrechtszaken er vaak in het voordeel van de klager worden beslecht.