BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) is positief over de wijzingen die Microsoft heeft aangebracht in een eerder voorstel om consumenten zelf te laten kiezen welke internetbrowser zij willen gebruiken.

Gebruikers, computerfabrikanten en softwarebedrijven krijgen nu een maand de kans om op de voorstellen te reageren.

Dat maakte Kroes woensdag in Brussel bekend. Het voorstel van Microsoft komt erop neer dat gebruikers van het besturingssysteem Windows zelf kunnen kiezen of zij Microsofts Internet Explorer (IE) of een andere browser willen gebruiken.

Browser

Gebruikers van een computer waar IE op is geïnstalleerd krijgen een scherm te zien waarop ze kunnen aangeven welke browser ze willen installeren op hun computer.

Op het scherm zullen de twaalf meest populaire browers aangeboden worden. Daarnaast kunnen computerfabrikanten bij nieuwe versies van Windows er ook voor kiezen een andere browser dan IE als standaard op de computer te zetten.

Concurrentie

Volgens Kroes is haar voorlopige indruk dat Microsoft met de nu voorgestelde aanpassingen voldoet aan EU-regels voor vrije concurrentie. Indien ze na de consultatie akkoord gaat met de aanpassingen, kan het keuzescherm daarna binnen twee maanden beschikbaar zijn voor consumenten.

Microsoft zei woensdag in een reactie blij te zijn met het besluit van Kroes om gebruikers en bedrijven te laten reageren op de voorstellen.