AMSTERDAM - Amazon gaat zijn e-reader Kindle in meer dan honderd verschillende landen verkopen, waaronder Nederland. Het apparaat beschikt over een mobiele internetverbinding.

Tot dusverre was de Kindle alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Via het mobiele datanetwerk van telecomprovider Sprint kunnen klanten daar via Amazon elektronische boeken kopen en direct downloaden op het apparaat.

Het apparaat, de Kindle 2, komt later deze maand in meer dan honderd landen op de markt, meldt Amazon woensdag. Buiten de VS verloopt het dataverkeer via het Amerikaanse AT&T, omdat Sprint een technologie gebruikt die in de rest van de wereld weinig wordt toegepast.

Concurrentie

Met de wereldwijde lancering van de Kindle hoopt Amazon zich te wapenen tegen toenemende concurrentie in de aanloop naar de belangrijke kerstperiode. Onlangs presenteerde Sony in Nederland bijvoorbeeld twee e-readers in samenwerking met online boekhandel Bol.com, en het Nederlandse iRex maakte zijn entree op de Amerikaanse markt.

De Kindle maakt overigens gebruik van een eigen, door Amazon ontwikkeld bestandsformaat voor digitale boeken. Bij Amazon gekochte boeken zijn daardoor niet te lezen op andere apparaten dan de Kindle.

Formaat

De meeste andere fabrikanten en uitgevers kiezen voor ePub, een open formaat dat wel uitwisselbaar is. Voor de Kindle zijn daarom vooralsnog hoofdzakelijk Engelstalige boeken verkrijgbaar, volgens Amazon meer dan 200 duizend.

Ook kunnen gebruikers zich abonneren op de digitale versies van een groot aantal dagbladen. Naast Amerikaanse kranten zijn ook onder meer El País, Le Monde, de Frankfurter Allgemeine en The Daily Telegraph verkrijgbaar, zowel per abonnement als losse nummers.

Het apparaat kan sinds woensdag worden besteld voor 279 dollar. Vanaf 19 oktober worden de Kindles geleverd.