TOKIO - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo heeft zijn spelcomputer GameCube in de Verenigde Staten drastisch in prijs verlaagd. Daarmee hoopt het concern de grote achterstand op de Xbox van Microsoft en de Playstation van Sony te kunnen verkleinen. De drie bevechten elkaar sinds vorig op leven en dood met grote prijsstunts.

Een GameCube ligt sinds donderdag in de Amerikaanse winkels voor dollar, 50 dollar goedkoper dan voorheen. De goedkoopste versies van de Xbox en Playstation kosten beide 179 dollar. Een GameCube kost in de VS nu evenveel als de veel kleinere Gameboy. Alleen Sega durfde eerder een spelcomputer voor minder dan 100 dollar aan te bieden, maar dat gebeurde nadat het had aangekondigd ermee te stoppen.

Nintendo begint de nieuwe ronde in de prijzenslag op een cruciaal moment. Over enkele weken begint voor de Amerikaanse detailhandel het verkoopseizoen voor Kerstmis. Een groot deel van de omzet wordt dan binnengehaald. Voor Nintendo, eens de dominante partij op de spelcomputermarkt, staat er veel op het spel omdat de verkoop van de GameCube tot dusver zwaar tegenvalt. Dat geldt met name in de VS.

Nintendo kondigde ook aan de Chinese markt te willen veroveren met een speciaal voor dat doel ontwikkelde spelcomputer. Om piraterij tegen te gaan, moeten de Chinezen spelletjes downloaden bij de verkoopkanalen van het Japanse concern. De spelcomputer gaat waarschijnlijk 498 yuan kosten (60 dollar).