AMSTERDAM - Het Tropenmuseum Junior in Amsterdam zet een crossmediale game met de naam QiGame (spreek uit: tsjie game) in om een tentoonstelling over China kracht bij te zetten. De tentoonstelling De Qi van China wordt vrijdag geopend door prinses Máxima.

De game speelt zich af op meerdere platformen, zowel in het museum, online op de website qigame.nl en in het sociale netwerk Hyves.

In de QiGame proberen de spelers in vijf wijken van de virtuele stad Chinatown zoveel mogelijk qi (levensadem, energie) te verzamelen.

Vijf games

Spelers brengen Chinatown weer tot leven door vijf games te spelen: kalligrafie, restaurantwerk, acupunctuur, kungfu en een qi-sprong. In de tentoonstelling in Tropenmuseum Junior kunnen kinderen ook echt een qi-sprong (supersprong) maken, die op film wordt vastgelegd.

Deze echte sprong levert bonuspunten op voor de online game. Bezoekers kunnen het filmpje van hun sprong op de website bekijken en kopiëren naar hun eigen Hyves-pagina.

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van games bijdraagt aan de leereffecten. Voor het museum is de game bovendien een manier om de inhoud uit de tentoonstelling aan te bienden aan niet-bezoekers. QiGame is ontwikkeld door het Amsterdamse productiehuis Submarine.