AMSTERDAM - Het marktaandeel van Windows Vista zal de 20 procent vermoedelijk nooit overstijgen. De populariteit van Microsofts besturingssysteem is al weer over z'n piek heen.

Dat blijkt althans uit cijfers van Net Applications, een bedrijf dat statistieken meet van de gebruikte software van bezoekers aan een groot aantal websites wereldwijd.

Volgens Net Applications daalde het marktaandeel van Windows Vista in september met 0,2 procentpunt ten opzichte van de maand daarvoor tot 18,6 procent. In augustus bereikte Vista met 18,8 procent zijn top.

Windows 7

Vista's opvolger Windows 7, dat pas later in oktober op de markt komt, werd al door 1,5 procent van de internetters gebruikt. Van Windows 7 verspreidde Microsoft eerder dit jaar een gratis proefversie, die miljoenen keren is gedownload.

Absolute koploper is nog altijd het inmiddels acht jaar oude Windows XP, dat op 71,5 procent van de computers is geïnstalleerd.

Moeizame start

Windows Vista is nooit echt aangeslagen. De lancering ging begin 2007 gepaard met veel klachten over de zware systeemeisen, en over problemen met oudere hard- en software. Hoewel Microsoft die klachten met enkele updates grotendeels heeft verholpen, is Vista die moeizame start nooit te boven gekomen. Vooral in het bedrijfsleven wordt Windows XP nog veel gebruikt.

'Minder goed'

Een hoge medewerker van Microsoft erkende in september dat Windows Vista niet zo geslaagd was. "Soms zijn je producten goed, soms zijn ze slecht. En ik denk dat Vista een minder goed product van Microsoft was," aldus Charles Songhurst van de zakelijke divisie van het bedrijf. Songhurst haastte zich wel om daar aan toe te voegen dat Windows 7 juist "een extreem goed product" is.