AMSTERDAM - Softwarebedrijf Adobe heeft voor moderne mobiele telefoons een volledige versie van zijn technologie Flash ontwikkeld. Die is straks beschikbaar op alle smartphones, behalve op de iPhone van Apple.

Dat heeft Adobe maandag bekendgemaakt. Flash is een op internet veel gebruikte technologie om interactieve elementen toe te voegen aan websites. Ook veel filmpjes worden online met behulp van Flash getoond, zoals op YouTube.

De technologie was tot dusverre op mobiele toestellen slechts beperkt bruikbaar. Adobe had weliswaar een aparte mobiele variant van de software, maar die beschikte niet over dezelfde functionaliteit als Flash op gewone computers.

Platformen

Een later dit jaar te verschijnen nieuwe versie van de software maakt daar een einde aan. Het nieuwe Flash is straks op alle platformen hetzelfde. In de komende maanden verschijnt Flash 10.1 voor Windows, Mac en Linux, maar ook voor Windows Mobile, Symbian, Android, de Blackberry en WebOS, het besturingssysteem van Palms smartphone Pre.

Alleen Apples iPhone ontbreekt in het rijtje. Voor de ontwikkeling van een iPhone-versie van Flash is de medewerking nodig van Apple, en dat bedrijf zou niet erg toeschietelijk zijn, aldus Adobe in een toelichting.

Zwaar

Apple liet eerder weten dat het de reguliere versie van Flash te zwaar acht voor gebruik op de iPhone. Het simpelere Flash Lite biedt echter te weinig functionaliteit. Voor het tonen van YouTube-filmpjes gebruikt de iPhone een aparte techniek.

Eerder dit jaar zei topman Shantanu Narayen van Adobe nog dat de twee bedrijven samen zochten naar een manier om Flash beschikbaar te maken op de iPhone, maar kennelijk heeft dat nog niet tot resultaten geleid.