DELFT - Na de buienradar is binnenkort ook de fileradar op internet te raadplegen. Frank Zuurbier en Chris van Hinsbergen van de Technische Universiteit (TU) Delft hebben een manier gevonden om te voorspellen op welke wegen in het land files ontstaan.

Naar verwachting is de site medio 2010 in de lucht, zeggen de wetenschappers zaterdag in het AD.

De bestaande verkeersinformatiediensten vermelden alleen de huidige stand van het verkeer.

''Dit is vergelijkbaar met een weerbericht waarin verteld wordt dat het buiten regent. Wat je eigenlijk wil weten is wanneer het weer droog wordt, zodat je hiermee rekening kunt houden. Dat is exact wat fileradar.nl beoogt'', melden de wetenschappers op hun website.

Betrouwbaar

Er bestaan wel een paar voorspellende sites over files, maar die zijn niet betrouwbaar genoeg, vinden de wetenschappers. De sites denken dat het toekomstige verkeer zich precies hetzelfde ontwikkelt als files in het verleden.

Dit is te vergelijken met weersvoorspellingen uit de Enkhuizer almanak; ''gebaseerd op resultaten uit het verleden maar zonder garantie voor de toekomst. Deze voorspellingen gaan voorbij aan het dynamische karakter van een file''.

Meetlussen

Hoe het dan wel moet? Het model van de Delftenaren ziet files van tevoren aankomen, door de huidige verkeerssituatie te combineren met informatie over bijvoorbeeld het aantal auto's dat zich op een rijbaan bevindt. Dat is te berekenen met meetlussen in het wegdek.

Zodra er in een uur tijd meer dan 2400 auto's op een rijbaan voorbij een bepaald punt rijden, is de maximale capaciteit van de weg bereikt. Dan trappen mensen op de rem en ontstaat vrijwel zeker een file.

Ongeval

Ook houdt de site rekening met het ontstaan van kijkfiles in de tegengestelde rijrichting, als er ergens een ongeval heeft plaatsgevonden.

Fileradar is genomineerd voor de academische jaarprijs. Deze wordt op 7 oktober uitgereikt in museum Boerhaave in Leiden.

Minister Ronald Plasterk (Wetenschap) overhandigt de prijs van 100.000 euro aan de onderzoeker die zijn vinding het beste weet te vertalen naar een breed publiek.