AMSTERDAM - Apple lijkt meer afstand te willen nemen van internetgigant Google, dat zich de laatste tijd steeds meer ontwikkelt tot een gevaarlijke rivaal. Apple heeft naar nu blijkt deze zomer een bedrijf gekocht dat kan concurreren met Google Maps.

Het gaat om het Amerikaanse PlaceBase, een bedrijf dat net als Google interactieve plattegronden aanbiedt, waarop allerlei informatie kan worden geplaatst. PlaceBase zou inmiddels zijn opgenomen in een nieuw team van Apple, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van geoproducten.

Mogelijk werkt Apple aan de bouw van een eigen kaartendienst, die Google Maps kan vervangen op onder meer de iPhone. Op dit moment wordt Google Maps standaard met het populaire toestel meegeleverd.

Vertroebeld

De traditioneel warme relatie tussen beide bedrijven is de laatste tijd nogal vertroebeld. Zo weigerde Apple recent twee door Google ontwikkelde applicaties toe te laten in de App Store.

Een daarvan was Google Voice, een toepassing die het mogelijk maakt om goedkoop of zelfs gratis te bellen en sms'en via de internetverbinding via het toestel. Dat vormde aanleiding voor de Amerikaanse telecomwaakhond FCC om een onderzoek in te stellen naar mogelijke ongeoorloofde bemoeienis van Apples telecompartner AT&T.

Google gooide onlangs extra olie op het vuur door documenten te publiceren die bevestigen dat Apple de applicatie had geweigerd, iets dat het bedrijf zelf had ontkend.

Concurrentie

De verslechtering in de verhouding tussen Apple en Google houdt vermoedelijk verband met de toenemende concurrentie tussen de twee bedrijven. Google lanceerde in het afgelopen jaar onder meer een webbrowser (Chrome) en een platform voor smartphones (Android), waarmee het zich steeds meer in Apples vaarwater begeeft.

Om die reden besloot Google-topman Eric Schmidt onlangs terug te treden uit het bestuur van Apple. De Amerikaanse mededingingsregels verbieden bestuurlijke dubbelfuncties bij ondernemingen die in dezelfde markten opereren.