AMSTERDAM - Amazon heeft een schikking getroffen met twee gebruikers van zijn e-reader Kindle. Die hadden het bedrijf aangeklaagd omdat het bij een aantal klanten in juli op afstand boeken van het apparaat had verwijderd.

Ironisch genoeg ging het daarbij onder meer om het beroemde boek 1984 van de Britse schrijver George Orwell. Orwell beschrijft daarin een episode uit het leven van Winston Smith, een medewerker van het 'Ministerie van Waarheid' onder een toekomstig autoritair regime.

Smiths taak bestaat er uit de geschiedenis te herschrijven, zodat die overeenstemt met de opvattingen van de regerende partij. Daartoe past hij bijvoorbeeld krantenartikelen aan, en werpt de originelen in een 'memory hole', waar ze worden vernietigd.

Rechten

De elektronische boeken, die door de lezers via de website van Amazon waren gekocht, werden door het bedrijf verwijderd nadat was gebleken dat de uitgever niet beschikte over de benodigde rechten om het werk uit te brengen. Klanten kregen hun geld terug.

Twee van die klanten sleepten de webwinkel daarop voor de rechter. Een van hen was een 17-jarige jongen, die het boek las in het kader van een schoolopdracht. Hij zag, naast de roman, ook zijn elektronische aantekeningen van het apparaat verdwijnen.

Goed doel

Amazon heeft inmiddels een schikking met de twee getroffen, zo meldt Techflash. Onduidelijk is hoeveel de twee aan de zaak overhouden. Hun advocaten krijgen 150.000 dollar, maar doneren dat aan een goed doel.

Class action

Met de schikking heeft Amazon voorkomen dat de zaak kan uitgroeien tot een zogenoemde 'class action', een rechtszaak waarbij alle getroffen consumenten automatisch partij zijn, en dus in aanmerking kunnen komen voor een schadevergoeding.

Amazon-topman Steve Bezos had al eerder op het gebruikersforum van Kindle erkend dat het bedrijf fout zat.