AMSTERDAM - Virusbestrijder AVG waarschuwt voor kwaadaardige software die wordt verspreid via valse profielen op vriendensite Facebook. De aanval lijkt er op te duiden dat cybercriminelen de beveiliging van de site hebben weten te omzeilen.

AVG trof op Facebook een groot aantal vrijwel identieke gebruikersprofielen aan, die allemaal een link aanbieden naar een zogenaamde 'home video'. Wie die video aanklikt, krijgt een melding dat zijn systeem mogelijk zou zijn besmet met een virus, en het aanbod de pc te scannen.

De 'scan' treft op de computer vervolgens inderdaad kwaadaardige software aan. In werkelijkheid is er niets aan de hand. De scan is zogenoemde 'scareware': valse beveiligingssoftware die tegen betaling niet-bestaande problemen beweert op de lossen, en vaak juist zelf allerlei kwaadaardige software installeert.

Beveiliging

Volgens AVG duidt het bestaan van een groot aantal valse profielen op Facebook er op dat cybercriminelen een manier hebben gevonden om de 'captcha's' op de vriendensite te omzeilen. Een captcha is een beveiliging die moet voorkomen dat kwaadwillenden geautomatiseerd een groot aantal accounts aanmaken.