Buma/Stemra wil geld voor muziekfilmpjes op blogs
Het tarief blijkt uit een brochure (PDF) waarin Buma/Stemra - dat de rechten int voor muzikanten, componisten en muziekuitgevers - de regels voor 2010 uiteenzet. Voor 130 euro per jaar kunnen websites bijvoorbeeld zes filmpjes met muziek op hun website posten. Wie meer muziek plaatst, moet ook meer betalen.
De organisatie maakt daarbij geen onderscheid tussen commerciële websites en amateurs die geen winstoogmerk hebben, zoals webloggers.
Licentie
''Iedereen met beschermde muziek op zijn website ontvangt vanaf vandaag eerst een brief waarin de eigenaar van de website wordt gevraagd een licentie af te sluiten bij Buma/Stemra voor het gebruik van de muziek op zijn site", zegt een woordvoerster.
"De eigenaar wordt ook de mogelijkheid gegeven om de muziek van zijn site te verwijderen. Wanneer hij dit aan ons aangeeft en de muziek wordt daadwerkelijk van de website gehaald, verstuurt Buma/Stemra geen factuur'', legt de woordvoerster uit. Als de eigenaar van de site wel doorgaat met de muziek, volgt dus het nieuwe regime.
Geen prioriteit
Een woordvoerster van Buma/Stemra zegt in een reactie dat de organisatie niet van plan is om achter webloggers aan te jagen. "Daar ligt natuurlijk niet onze focus."
Ze zegt dat de organisatie zich in de praktijk richt op handhaving bij bedrijfsmatige activiteiten, maar erkent dat dat onderscheid in de folder niet wordt gemaakt.
Buma/Stemra organiseert komende week een persbijeenkomst om de nieuwe regels nader toe te lichten. Volgens de organisatie is er veel onduidelijkheid ontstaan.
Kamervragen
CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven hebben inmiddels kamervragen over de plannen gesteld aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Ernst Hisch Ballin (Justitie). Het tweetal vindt het absurd dat blijkens de nieuwe opzet van Buma/Stemra ook muziekfragmenten op bijvoorbeeld Hyves-pagina's kunnen worden gefactureerd.
"Elke Hyves-pagina heeft tegenwoordig wel muziekfragmenten", schetst Omtzigt. "Leuk om met je vrienden je favoriete muziek te delen of te laten zien waar je van houdt. Tot mijn verrassing zie ik dat Buma/Stemra geld hiervoor wil vragen. Het minimumtarief is 130 euro, zie ik in het foldertje. Als ze dit echt van plan zijn, dan komen veel ouders nog voor een vervelende verrassing te staan."
Buma/Stemra zegt overigens dat een eventuele rekening naar de eigenaar van de website gaat. Dat betekent in het geval van Hyves dat niet de gebruiker, maar het sociaal netwerk een licentie moet aanschaffen.
Stenen tijdperk
Het CDA wil meer duidelijkheid van de regering over de nieuwe regels. ''Ik vraag me af of in andere landen ook vergelijkbare regelingen bestaan of dat we echt de enigen zijn die dit doen'', werpt Omtzigt als vraag op. ''Ik ben ook benieuwd of een link naar een filmpje of fragment op twitter straks illegaal wordt. En de regels? Die zijn nog uit het stenen tijdperk. Ze gaan ervan uit dat je hetzelfde filmpje het hele jaar op je site laat staan. Internet is echt geen boek, lijkt me.''
Ophef
In 2008 ontstond op internet veel onrust toen webloggers rekeningen van Buma/Stemra ontvingen voor het gebruik van muziek op hun sites. Die waren 'prematuur', liet de organisatie destijds weten.
Buma/Stemra zei toen nog niet van plan te zijn weblogs aan te pakken. Wel zei de organisatie toen te onderzoeken hoe met de opkomst van verschijnselen als Youtube om te moeten gaan.