AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een 43-jarige man veroordeeld tot 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden omdat hij discriminerende teksten op de rechts-extremistische website Stormfront heeft gezet.

De straf is conform de eis van justitie. De man plaatste onder de bijnaam Cicero in 2006 en 2007 teksten op de internetpagina die beledigend waren voor Joden en zwarte mensen. Hij bedreigde ook een Joodse vrouw.

Volgens de rechtbank was er sprake ''verwerpelijke antisemitische gevoelens'' en hadden de uitlatingen een ''stuitend laag bij de gronds karakter''.

Beheerder

Een 37-jarige beheerder van de website (pseudoniem Full of Pride) ging vrijuit. Het Openbaar Ministerie had tegen hem een geldboete van 600 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist omdat hij had verzuimd de teksten te verwijderen. Volgens de rechtbank staat echter niet vast dat hij de uitlatingen heeft gelezen. Ook kan hij als beheerder (moderator) niet verantwoordelijk worden gehouden voor alle teksten op de website.

Stormfront zetelt in de Amerikaanse staat Florida, maar de website heeft ook een Nederlands subforum. De discriminerende uitlatingen stonden op het Nederlandse deel.

Nederland

De advocaat van de veroordeelde man betoogde dat zijn cliënt niet in Nederland kon worden berecht, omdat de uitlatingen op een Amerikaanse website stonden. De rechtbank was het daar echter niet mee eens, omdat hij de teksten in Nederland, in de Nederlandse taal en op het Nederlandse gedeelte plaatste.

Onderzoek

De rechtszaak vloeide voort uit een onderzoek dat politie en justitie in 2004 begonnen naar racistische opmerkingen op Stormfront. Daarbij doorzochten zij verscheidene woningen en een bedrijfspand. Het onderzoek had plaats na aangiften van het Centrum Informatie en Documentatie Israël en de bedreigde vrouw.