WOGNUM - Klanten van DSB Bank kunnen donderdag rond het middaguur geen geld overboeken via de website omdat die overbelast is geraakt. Een woordvoerder wijt dat aan 'hackers'.

Eerder had een medewerkster nog gezegd dat de overbelasting het gevolg was van een oproep op televisie donderdagochtend aan klanten van DSB om massaal hun geld weg te halen bij de bank.

Die oproep werd gedaan door de voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, Pieter Lakeman. ''Een heleboel mensen proberen nu hun geld weg te halen'', zei de DSB-medewerkster.

Bovendien vonden er technische werkzaamheden plaats aan de site.

Uitspraken

Lakeman deed zijn uitspraken in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Volgens hem zou een faillissement van DSB Bank ervoor kunnen zorgen dat mensen gecompenseerd worden voor vermeende geleden schade.

Volgens de stichting zijn mensen misleid met onder meer koopsompolissen. Een claim van ongeveer 50 miljoen euro zal volgens hem dan onderdeel worden van een schuldeisersvergadering. In de praktijk verwacht hij dat veel mensen op die manier kunnen worden gecompenseerd.

Achterban

Dat mensen massaal proberen hun geld bij de bank weg te halen, noemt Lakeman ''zeer in het belang van de achterban van Hypotheekleed''. ''Een feitelijk faillissement komt op deze manier steeds dichter bij.'' De stichting vertegenwoordigt de belangen van ongeveer 1200 mensen. De stichting bereidt een schadeclaim voor tegen DSB Bank.

Minister Wouter Bos van Financiën toonde zich woensdag zeer kritisch over de praktijken bij DSB Bank waarbij mensen bij een lening een dure koopsompolis kregen aangesmeerd. Het televisieprogramma Nova liet maandag oud-medewerkers aan het woord van DSB Bank. Zij stelden dat het verkopen van dure overbodige koopsompolissen beleid was bij de bank.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaf DSB Bank in mei een boete van 120.000 euro wegens onzorgvuldigheden rondom kredietverlening.

Hackers

Later op de dag bracht DSB-woordvoerder Klaas Wilting een ander verhaal naar buiten. De site zou zijn platgelegd door een aanval van hackers.

Volgens de zegsman heeft het probleem met de site niets te maken met de oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed aan klanten van de bank om massaal hun geld weg te halen bij DSB. "We hebben te maken met hackers", aldus Wilting.

Medewerkers van de bank zijn aan het werk om het probleem op te lossen. Volgens DSB kunnen klanten tot uiterlijk 15.30 uur niet inloggen, zo staat te lezen op de website van de bank.