UTRECHT - Meerdere hogescholen en universiteiten springen onvoorzichtig om met de gegevens van hun studenten. Eerder in september kwam aan het licht dat Hogeschool Utrecht privacygevoelige informatie niet goed had beveiligd.

Zo waren de privégegevens van talloze (oud-)studenten van de Universiteit Utrecht te vinden via Google, waaronder telefoonnummers, adressen, zelfbeoordelingen en cv's.

Ook de gegevens van honderden studenten van Avans Hogescholen in Breda waren op die manier te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad, dat de resultaten donderdag naar buiten bracht.

Cijferlijsten

Bij sommige onderwijsinstellingen waren ook roosters en cijferlijsten te zien. Van studenten die vorig jaar Avans Hogescholen bezochten, waren de pasfoto's op te vragen. Er waren ook instellingen die hun zaakjes wel op orde hadden.

De scholen die door het Onderwijsblad genoemd worden, lieten weten de gegevens beter te beveiligen en Google te vragen de informatie uit zijn cache te verwijderen.

Zo lang de gegevens daar staan, zijn ze terug te vinden op internet. Dat alleen de school de informatie op de eigen servers goed heeft beveiligd, is niet afdoende.