DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft voorwaarden gesteld aan KPN, voordat deze onderneming dinsdag bekend maakte drie jaar lang gratis een snelle internetverbinding aan te bieden aan scholen. De D66-bewindsman wilde zo oneerlijke concurrentie door de telecomgigant voorkomen.

De scholen reageerden enthousiast op het aanbod, maar niet het internetbedrijf nl.tree, dat nu al internet verzorgt voor scholen. In de Tweede Kamer heerste scepsis: Wil KPN de scholen helpen of de markt overheersen?

Voorwaarden

Minister Brinkhorst probeerde woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer de kritiek te weerleggen en maakte melding van een brief die hij afgelopen vrijdag heeft gestuurd aan topman Scheepbouwer van KPN. Daarin wordt het aanbod van gratis internet aan voorwaarden gebonden om te voorkomen dat de concurrentie buiten spel wordt gezet.

Zo moest de duur van het aanbod beperkt blijven tot drie jaar en moeten scholen in alle gevallen vrij zijn om te kiezen. KPN mocht daarom niet de eis stellen dat een bepaald minimumaantal van scholen mee zou doen. Ook moeten scholen, als ze dat willen, zonder extra kosten kunnen overstappen naar een andere aanbieder.

Afhankelijk

Staatssecretaris Van der Laan (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) zei dat er geen sprake is van een "afhankelijkheidsrelatie" van scholen. Bovendien mag KPN geen reclame maken met dit project. De D66-bewindsvrouw vond het een goede zaak, dat KPN het geld nu liever steekt in onderwijs dan in profvoetbal.

Dinsdag reageerden CDA, LPF en SP al kritisch op het aanbod van KPN, en woensdag zetten ook D66 en GroenLinks hun vraagtekens tijdens een overleg over breedbandverbindingen.

'Zelf kiezen'

GroenLinks-woordvoerder Vendrik zei te waarderen dat KPN 75 miljoen euro wil steken in snelle internetverbindingen voor scholen, maar vindt dat dit geld dan in een fonds moet komen waar alle scholen uit kunnen putten. "De scholen kunnen dan zelf de beste aanbieder kiezen en dat hoeft dan niet KPN te zijn. Bovendien dreigt KPN nu in één klap de hele markt van de scholen te gaan overheersen."