AMSTERDAM - Vanaf woensdag verstuurt Google honderdduizend uitnodigingen aan belangstellenden voor de veelbesproken nieuwe dienst Google Wave.

De dienst richt zich op online samenwerking en communicatie. Wave integreert onder meer e-mail, chat, documentbeheer en fotouitwisseling in één dienst, die met niets anders dan een moderne webbrowser toegankelijk is. Waarnemers beschouwen Wave als een potentiële concurrent voor Microsofts samenwerkingssoftware Sharepoint.

Gebruikers kunnen via de site 'live' met elkaar mailen en chatten: als twee mensen tegelijk aan een Wave werken, zien ze elkaars bijdragen direct letter voor letter op het scherm verschijnen. Ook kunnen gebruikers samen aan documenten werken, en foto's of andere bestanden uitwisselen.

Open

Bovendien stelt Google het platform open voor derden, die toepassingen kunnen ontwikkelen die in een Wave kunnen worden geïntegreerd. Zo is het mogelijk om een Twittergadget op te nemen, of bijvoorbeeld een spelletje.

E-mail

Volgens de bedenkers van de dienst, de broers Lars en Jens Rasmussen, is Wave hoe e-mail er uit zou hebben gezien als het nu pas was uitgevonden. De gebroeders Rasmussen waren eerder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Googles succesvolle kaartendienst Maps.

Wave werd eind mei gepresenteerd op een conferentie in San Francisco, maar werd toen nog niet opengesteld voor het publiek. Alleen een select gezelschap van ontwikkelaars kreeg toegang tot een proefversie van het experimentele product.

Uitnodigingen

Dat gaat woensdag veranderen. Het bedrijf stuurt vanaf die dag honderdduizend uitnodigingen aan mensen die via de site van Google Wave hun belangstelling kenbaar hebben gemaakt, en aan een beperkt aantal gebruikers van Google Apps, een verzameling online softwareproducten van het bedrijf. Sommige van die uitverkorenen kunnen ook andere gebruikers uitnodigen. "Google Wave is veel nuttiger als je vrienden, familie en collega's het ook gebruiken", zegt Google in een toelichting.

Gmail

Daarmee doet de uitrol van Wave sterk denken aan die van Gmail, de maildienst die Google in 2004 lanceerde. Ook die was aanvankelijk alleen op uitnodiging beschikbaar. De zogenoemde 'invites' waren destijds zo in trek, dat er op veilingsites als eBay grif voor werd betaald.