HAARLEM - Versatel-dochter Vuurwerk Internet heeft dinsdag in allerijl de beveiliging van internetsites aangepast. De veiligheid van de grootste hosting provider van Nederland was zo lek als een mandje. Klanten van het bedrijf konden de pagina's (homepages) van de 25.000 medegebruikers bewerken.

Zo hebben twee studenten uit Den Haag de site van muziekzender TMF gekraakt. Het duo zette het inmiddels niet meer bestaande bandje 'Out of our Heads' een enkele keren op nummer 1 in de populaire rubriek 'Dag Top 5' gezet.

De Dag Top 5 is een dagelijks programma van de muziekzender waarin de populairste videoclips van die dag worden getoond. "Naderhand had een van hen netjes een e-mail gestuurd om zijn excuses aan te bieden en het gat in de beveiliging aan te tonen", aldus een woordvoerster van TMF.

Onmogelijk

De muziekzender vroeg Vuurwerk begin januari om opheldering. Het bedrijf is daarop gaan zoeken naar de gaten. Vuurwerk Internet was al enkele weken op de hoogte van het beveiligingsprobleem.

Volgens directeur R. Lelieveld was het niet mogelijk het lek te dichten. "Maar nu is het absoluut niet meer mogelijk om de sites te kraken." Lelieveld prijst zichzelf gelukkig dat niet meer mensen op de hoogte waren van de gaten.

Het internetbedrijf host een aantal grote sites waaronder die van The Music Factory (TMF), Radio 538, Radio Noordzee en Freebees (spaaractie van benzinestation BP).

/NETRadio 538-site gekraaktGrote storing treft Vuurwerk Internet