WASHINGTON - 'Moet Obama vermoord worden?'. Deze vraag verscheen in het weekeinde op de sociale netwerksite Facebook met verscheidene antwoordmogelijkheden. De vraag is inmiddels verwijderd.

Secret Service is een onderzoek begonnen om er achter te komen wie verantwoordelijk is of zijn, meldden Amerikaanse media maandag.

''We nemen dergelijke zaken ernstig'', zei een woordvoerder van de Secret Service, de beveiligingsdienst van de president. Facebook heeft zijn medewerking aan het onderzoek toegezegd, meldde een zegsman van het bedrijf.

De 'moordpeiling' verscheen zaterdag op Facebook. Op de vraag of Obama vermoord moet worden, waren vier antwoordmogelijkheden: 'Nee', 'Misschien', 'Ja' en 'Ja, als hij mijn gezondheidszorg inperkt'.

Facebook verwijderde de peiling onmiddellijk nadat het bedrijf was ingelicht. Meer dan 750 mensen hadden tot die tijd hun stem uitgebracht.

Ziek

''Dit is ziek en treurig'', schrijft een Facebook-gebruiker onder de naam Ccoa Fly. ''Al deze anti-Obama-woede is puur racisme''.

Het aantal doodsbedreigingen aan het adres van een Amerikaans president heeft sinds de beëdiging van Obama een historisch hoogtepunt bereikt. Die zouden te maken kunnen hebben met racisme en/of met zijn beleid.

Zo gruwen conservatieve tegenstanders van zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg.