AMSTERDAM - Uit de App Store van Apple zijn inmiddels twee miljard programma's gedownload voor de iPhone en de iPod Touch.

Dat meldt het bedrijf maandag in een persbericht. De App Store lijkt voor Apple een groot succes. De downloaddienst opende de digitale deuren in juni 2008 en bereikte eind april van dit jaar de miljardste download.

Een 13-jarige jongen uit het Amerikaanse Weston downloadde volgens Apple destijds de tweemiljardste App gedownload uit de App Store.

Connor Mulcahey downloadde de gratis applicatie Bump, waarmee gebruikers onderling contactgegevens kunnen uitwisselen door hun iPhones tegen elkaar te houden. Hij krijgt van Apple onder andere een iTunes-cadeaubon van tienduizend dollar en een Macbook Pro

Vijf maanden later is dat aantal dus verdubbeld.

Kritiek

De winkel bevat zowel gratis applicaties als betaalde software. In totaal zijn er zo'n 85 duizend beschikbaar, waarvan de meeste door derde partijen zijn ontwikkeld. Van de eventuele verkoopopbrengsten incasseert Apple 30 procent.

Ondanks het commerciële succes van de App Store krijgt Apple regelmatig kritiek op het beleid van de winkel. Software wordt daarin pas toegelaten als het bedrijf die heeft gekeurd, en volgens critici hanteert Apple daarbij ondoorzichtige criteria, die het bovendien niet consequent zou toepassen.

Onderzoek

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC doet onderzoek naar die kritiek. Aanleiding is Apples weigering van een door Google ontwikkelde toepassing voor zijn dienst Google Voice. Daarmee kunnen gebruikers in de Verenigde Staten gratis of goedkoop bellen en sms'en via internet.

De FCC wil weten in hoeverre Apples weigering te maken heeft met de exclusieve overeenkomst die het bedrijf heeft met telecomprovider AT&T, dat overigens iedere betrokkenheid bij de beslissing ontkent.