DEN HAAG - Post- en telecomtoezichthouder Opta onderzoekt klachten over het aanbod van KPN voor gratis DSL op een aantal scholen, aldus een woordvoerster woensdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

KPN meldde dinsdag dat het via dochter XS4ALL drie jaar gratis breedbandinternet wil aanbieden aan scholen in Nederland.

De zegsvrouw bevestigt berichten in de media dat concurrenten van KPN bij Opta hebben geklaagd over het aanbod. Wie de klagers zijn, wil ze niet vrijgeven. Opta heeft KPN om opheldering gevraagd over het aanbod.

Volgens de woordvoerster is KPN aan de Telecommunicatiewet gebonden inzake het aanbod. "Het is bijvoorbeeld van belang dat KPN Retail de aangeboden capaciteit tegen vastgestelde tarieven bij KPN Networks inkoopt."

Indien KPN de Telecommunicatiewet breekt en niet bereid is tot aanpassing van het beleid, kan Opta in het uiterste geval straffen opleggen. Wat deze precies zouden inhouden kan de zegsvrouw niet aangeven.

Zij kan niet aangeven wanneer het onderzoek kan zijn afgerond. "Dit hangt af van veel zaken, waaronder de bereidheid tot medewerking van KPN."