SEATTLE - Het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon heeft voor het eerst in haar ruim zesjarige bestaan winst behaald. In het laatste kwartaal van vorig jaar was er een nettowinst van 5 miljoen dollar. In het laatste kwartaal van 2000 leed Amazon nog een verlies van miljoen dollar.

Vooral de verkoop voor de kerstdagen bezorgde de onderneming een opsteker. De omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar nam met 15 procent toe, tot ruim 1,1 miljard dollar. Voor het eerst was de kwartaalomzet groter dan 1 miljard dollar.

Over heel 2001 groeide de omzet met 13 procent tot het record van 3,12 miljard dollar. De bedrijfswinst kwam uit op 45 miljoen dollar negatief. Dat is wel ruim 270 miljoen dollar minder dan in .

Voor het lopende kwartaal houdt Amazon het op een resultaat dat tussen nul en een verlies van 16 miljoen dollar ligt en op een omzetgroei van 11 à 18 procent.

De onderneming tekent er bij aan dat de uiteindelijke uitkomsten van de ramingen kunnen afwijken door een aantal factoren. Amazon noemt onder meer de economische groei en de uitgaven van de consument als onzekere factoren.

/NETKerst maakt e-business 2001 goed