DEN HAAG - KPN biedt scholen in zowel het primaire als het voortgezette onderwijs en de beroeps- en volwasseneneducatie drie jaar lang gratis (snel) breedbandinternet (ADSL) aan. De scholen zeggen enorm blij te zijn met het voorstel. Het bedrijf dat momenteel het internet voor scholen verzorgt, nl.tree, is minder blij.

Het leveren van drie jaar internet aan scholen kost KPN zo'n 25 miljoen euro per jaar. Het telecomconcern zei dinsdag met het aanbod te komen, omdat het concern het "belangrijk acht voor de concurrentiepositie van Nederland op de lange termijn om een goed opgeleide beroepsbevolking te hebben".

Budget

De brancheorganisatie voor het primair onderwijs Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) spreekt van een besparing van 6000 euro per jaar voor iedere school. Vanaf 1 januari volgend jaar mogen scholen zelf beslissen welke partij het internet gaat leveren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) heeft alle scholen in Nederland een budget gegeven voor internet. Als scholen op het aanbod van KPN ingaan, mogen ze dat geld vrij besteden.

Het aanbod van KPN is echter niet van eigenbelang ontbloot: het is in het belang van KPN dat de werknemers en klanten van morgen maximaal gebruik maken van ICT, zo geeft het bedrijf toe. "Het internet dat we aanbieden zal echter nergens voorzien zijn van het KPN-logo", aldus een woordvoerder van het telecomconcern. Het aanbod van KPN aan de scholen loopt via dochter XS4ALL. Scholen in gebieden waar nog geen ADSL beschikbaar is, krijgen een alternatief aangeboden.

Tot 2001, toen KPN met financiële problemen kreeg te maken, was het concern actief als sponsor van vooral voetbal. Nu zegt het bewust te kiezen voor investeringen in Nederland als kennisland.

'Prijsdumping'

Internet op scholen wordt momenteel aangeboden door nl.tree. Dit bedrijf reageerde verbaasd. "Het lijkt wel alsof KPN de enige zakelijke markt waar het niet monopolist is via prijsdumping wil heroveren", zei directeur E. Zegwaart. Ook verstoort het aanbod van KPN de marktwerking voor leveranciers van internetvoorzieningen, vindt nl.tree.

In de afgelopen vier jaar heeft het internetbedrijf bijna 11.000 scholen aangesloten op het internet. "Deze investeringen worden in één klap teniet gedaan."

Scepsis

De politieke partijen CDA, LPF en SP kijken met scepsis naar het aanbod. Alle partijen hebben vragen ingediend bij de staatssecretaris van Onderwijs, of gaan dat nog doen. CDA-kamerlid De Vries zegt het te waarderen als bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. "Maar dit aanbod van KPN was natuurlijk niet noodzakelijk, omdat in de begroting 70 miljoen euro opzij is gezet voor ICT-investeringen."

Echte hulp?

"Je kunt je afvragen of dit het soort sponsoring is waarop het Nederlandse onderwijs zit te wachten", zegt LPF-kamerlid Kraneveldt. "Onze vraag is of KPN de scholen wil helpen of de markt wil beheersen", aldus Vergeer van de SP. Ze vindt het wel positief dat KPN alle scholen internet aanbiedt. "Maar ik vraag me wel af wat er na die drie jaar gaat gebeuren, als het contract afloopt."