AMSTERDAM - Het nieuwste boek van sterauteur Dan Brown, dat dinsdag verscheen, is al voor niks te downloaden. "De markt voor digitaal lezen neemt toe", zegt een woordvoerder van rechtenbeschermer Brein, "dan zijn er automatisch mensen die hiervoor in de illegaliteit springen".

In Nederland zet boekenhandelaar Bol.com sinds kort groot in op digitale boeken, hoewel de winkel Dan Browns The Lost Symbol niet digitaal aanbiedt. Op internet duikt het (pdf-)bestand echter al snel op. De boekenbranche lijkt zo de problemen van de muziekindustrie te kopiëren.

"Technologische hindernissen zijn er eigenlijk niet", zegt Brein-zegsman Tim Kuik over het gemak waarmee een klein bestand (2,7 megabyte in het geval van The Lost Symbol) verspreid kan worden. "De boekenindustrie zit in precies hetzelfde schuitje als eerder de muziek- en filmindustrie".

Readers
Het aantal digitale boekenlezers, eReaders, neemt daarnaast hand over hand toe. Zo lanceerde Sony onlangs twee nieuwe modellen, gooit webwinkel Amazon in de VS hoge ogen met de Kindle en verkoopt de Nederlandse boekhandel Selexyz twee verschillende apparaten om 'e-books' te promoten.

Brein heeft er alle vertrouwen in dat de boekenuitgevers en schrijvers baat zullen hebben bij de in augustus gewonnen rechtszaak tegen de Nederlandse downloadsite Mininova. "Iedere site is nu verantwoordelijk voor legaliteit van zijn content, ook van boeken. Dan Brown hoeft illegale kopieën van zijn boek dus niet meer zelf op te zoeken en te melden".

Bol
Daniel Ropers, directeur van Bol.com, denkt dat boeken het lot van muziekdownloads bespaard blijven. "Wij hebben nu een breed en legaal aanbod van e-boeken die makkelijk op meerdere apparaten te installeren zijn", zegt Ropers. "Dat was toen muziekdownloads opkwamen wel anders, mensen werden bijna gedwongen werden om illegaal te downloaden."

Het waterdicht afschermen van elektronische boeken is volgens hem niet alleen onmogelijk, maar zou ook afbreuk doen aan het gebruiksgemak. "De prijs hiervoor is te hoog", aldus de directeur.

Druk
Daarnaast, zegt hij, is de gemiddelde boekenkoper meestal een volwassene met een behoorlijk inkomen. "De druk om op zoek te gaan naar illegale alternatieven is hierdoor minder dan bij muziek en films".

Bol verkocht tot in de ruim twee weken na de lancering van zijn e-boekenwinkel ruim 2000 eReaders. Ropers hoopt dat The Lost Symbol binnen afzienbare tijd ook in zijn winkel te verkrijgen is.